Vårt felles ansvar – uskyldige dør i Syria

av Malene Maleisen

Overgrepene mot sivile i Syria har blusset opp for fullt i det siste. Man ser avskyelige videoer av rekker med døde barne- og kvinnekropper på VGs nettside. Dette får meg til å under. Her sitter vi, i kalde nord, og ser på at disse overgrepene finner sted! Hvor er FN? Hvor er NATO? Hvor er vårt internasjonale ansvar for å hjelpe våre syriske medmennesker? Hvor er solidariteten med det syriske folk?

Det er ingen tvil om at det begås grove menneskerettighetsbrudd i Syria nå. Å nekte for dette vil være komplett idioti. I en artikkel på VG-nett fra 7. juni finner man følgende sitat «De [organisasjonen The Local Coordination Committees] hevder at regimets menn knivstakk mange til døde, og at noen ble brent.» Tallet på drepte på onsdag 6. juni til torsdag 7. juni er ukjent da ulike kilder operer med forskjellig antall drepte. Man antar at tallet er mellom 78 og 100 personer som har blitt myrdet, ifølge VG. Syriske styresmakter hevder massakren aldri har funnet sted og at det er en løgn for å svekke det syriske regimet. Dette vitner ikke om annet enn maktmisbruk fra den syriske stats side som slakter ned sin egen befolkning på denne måten! Konflikten har nå pågått i 15 måneder uten at Bashar al-Asads regime har falt.

Jeg mener vi som fredsnasjon, og alle mennesker som verdensborgere, har et ansvar for å stanse massemord på uskyldige mennesker. Det er både fint og flott at FN med Kofi Annan i spissen har en egen spesialutsending til Syria, men så lenge ikke drapet på uskyldige sivile ofre opphører, ser jeg ikke poenget. Derfor mener jeg at FN burde ha myndighet til å oppheve folkeretten i visse ekstreme tilfeller, slik som tilfellet nå er i Syria. Med andre ord bør det internasjonale samfunnet kunne gripe inn dersom for eksempel en stat slakter sin egen befolkning. Det er vårt felles ansvar.

Reklamer